Uzależnienie od alkoholu negatywnie wpływa zarówno na psychikę, jak i ciało chorego. Skutki alkoholizmu możemy zaobserwować w układzie pokarmowym. Nadmierne spożycie etanolu powoduje m.in. stłuszczenie i marskość wątroby, zapalenie trzustki, a także wrzody żołądka. Co gorsza, alkoholik może nawet zaniedbywać jedzenie, by pić coraz więcej. Dlaczego tak się dzieje? I jaką rolę w terapii alkoholowej odgrywa prawidłowa dieta?
Człowiek uzależniony myśli tylko o alkoholu, zaniedbując inne sfery życia. Z czasem kolejne porcje etanolu stają się dla niego ważniejsze od pożywnego śniadania czy obiadu. Co istotne, napoje wysokoprocentowe dostarczają alkoholikowi kalorii. Przykładowo kieliszek białego wina zawiera ok. 100 kcal. Niestety są to kalorie puste, które organizm momentalnie spala.
U części chorych alkohol potęguje apetyt. Po zjedzeniu większej ilości pokarmu osoba uzależniona ma poczucie winy, a nawet zaczyna się bać otyłości. Ten irracjonalny lęk mówi jej, że przybierze na wadze, jeśli będzie jednocześnie jeść i pić. Człowiek chce wtedy odzyskać kontrolę nad swoim zachowaniem, dlatego celowo przestaje spożywać regularne posiłki. Tym samym uzyskuje wewnętrzne przyzwolenie na przyjmowaniu coraz więcej alkoholu. Tak rodzi się zaburzenie zwane drunkoreksją.
Gdy alkoholik nie je, spada poziom cukru we krwi, dochodzi też do niedoborów ważnych dla organizmu substancji odżywczych. Niewłaściwa dieta prowadzi często do nawrotów picia po okresie abstynencji. Alkoholikowi brakuje białek, tłuszczów, witamin z grupy B i kwasu foliowego, co zakłóca syntezę dwóch neuroprzekaźników w mózgu - serotoniny i dopaminy. To z kolei wzbudza głód alkoholowy i pogarsza nastrój, a stąd już tylko jeden krok do sięgnięcia po kieliszek. Błędne koło się zamyka.
Co więcej, to właśnie niedobór dopaminy i serotoniny powoduje u chorego stany lękowe, chaos emocjonalny czy napady agresji. Jak zaradzić tym objawom?
W leczeniu alkoholizmu kluczowa jest terapia, której jednak powinna towarzyszyć zmiana nawyków żywieniowych. Co powinien zawierać jadłospis alkoholika, który ułatwi proces zdrowienia? Oto najważniejsze wskazówki.
Pełnowartościowa i zrównoważona dieta powinna dostarczać Ci witamin w odpowiednich proporcjach. Dowiedz się, których substancji mineralnych najbardziej potrzebujesz i dlaczego.
Im więcej składników odżywczych i mineralnych będzie zawierało Twoje menu, tym szybciej organizm dojdzie do siebie podczas odwyku. To istotna kwestia, szczególnie jeśli niedawno zakończyłeś profesjonalny detoks i rozpocząłeś właściwe leczenie.
Prawidłowo ułożona dieta przede wszystkim uzupełnia niedobory neuroprzekaźników w mózgu, dostarczając organizmowi aminokwasy niezbędne dla syntezy serotoniny i dopaminy. Dzięki temu alkoholik odczuwa poprawę samopoczucia i ma większą motywację, by wytrwać w trzeźwości.
Bogaty w białka jadłospis niweluje też głód alkoholowy, prowadzi do stabilizacji poziomu glukozy we krwi i polepsza jakość snu. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na wątrobę - organ, który jest szczególnie narażony na negatywne skutki nadmiernego spożywania alkoholu.
Właściwa dieta wspiera terapię, utrwalając w osobie wychodzącej z uzależnienia właściwe postawy wobec siebie - swojego zdrowia i psychiki. Warto też dodać, że organy w naszym ciele funkcjonują jak naczynia połączone. Badania naukowe udowodniły, że istnieje relacja między układem pokarmowym a nerwowym. Oznacza ona, że posiłki, które spożywasz, wpływają na to, jak się czujesz. Dzięki poprawnym nawykom żywieniowym czujesz się dobrze fizycznie i emocjonalnie, a to osłabia Twoje pragnienie alkoholu. Nie można zapomnieć także o jednym z elementów programu HALT, który mówi o bardzo ważnej potrzebie, jaką jest zaspakajanie głodu przez osoby uzależnione.
Prywatny Ośrodek Terapii Uzależnień NASZ DOM w zależności od potrzeb uczestników terapii zapewnia dietę wątrobową, dla diabetyków, a także wegetariańską, wegańską lub bezglutenową.
Zapytaj o wolne miejsca
i aktualne ceny leczenia alkoholizmu
Informacje pod numerem tel: